幾個學車前,必需要知道的基本汽車常識

2018/03/02


很多學員初來步到,對於學車充滿好奇心,在這裏香港drivingpro駕駛學校提醒您一下,上車前一定要瞭解一些學車的基本常識,這樣在練習時才 會有大概方向,學車效率才能大大提高。


開車前準備部分:車門座位、安全帶、倒後鏡、波棍

0.5、車門
檢查下錶板有無著燈,最緊要睇清楚道門, 有 無 夾 住 條 安 全呀!

1座位
好的座椅調整,可以令學生保持最有效率嘅操控坐姿,同時保證視野。
調整座椅包括前後移動和靠背角度,儘量調整至方便控制極力子、刹制、油門同軚盤。
調整準則:膝頭就黎直哂仲有少少彎曲又可以將離合踩到底,縮起又唔會頂到上方;雙手伸直放喺軚盤,手腕啱啱喺12點鐘位置。

2安全帶
較好位先戴安全帶,唔係警察叔叔會拉架,考牌肥硬是常識吧.

3倒後鏡
最緊要較到塊中鏡睇通車尾塊玻璃,而側鏡喇wor,學車既時候就唔好搞了,因為已經就啱調頭泊位用.

4、波棍
最後,留意下架車是咪未著,棍波車應該喺入左1波,自動波車入住P波.

手部控制部分:軚盤、燈光開關、手制、波檔

5軚盤
控制車的方向,左手喺10點鐘方向、右手喺2點鐘方向.

6燈光開關
通常在方向盤右邊有一支杆,扭前著細燈,再扭多格就大燈, 向前推就長著高燈,向後拉都喺著高燈但係放手會自己彈返原位,
水平上下就喺左右燈。

7手制
向上抽刹車;按下鬆開車。

8波檔
向前行用1~5波,倒車就入後波,一波起步,入波前一定要將極力子踩到底。自動波就要踩住剎制

腳部控制部分:方向盤、燈光開關、手刹、檔位

9極力子

控制動力的分離與聯合,踩係離,鬆係合,用於起步、轉波及停車。左腳腳踭離地,前腳掌放喺極力子上,用大脾力踩

吊極力子:
慢慢縮起大脾,直至(1)引擎聲變沉,(2)車會比較震,(3)離合器有輕微頂腳的感覺

10腳制
右腳漸漸踩低,用於使車輛減速及停車。速度較慢時,需要與離合一起踩下,否則容易死火。

11油門

都係右腳漸漸踩低,用黎配合起步同加速。和極力子相反,踩係加速,鬆係減速。


學生學車,一定要先聽師傅講既野去做,體驗左再問,最重要係溝通,如果唔係師傅只能憑經驗去估,就會降低效率了.